Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  El Matagalls des de Sant Bernat

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 12030
Vegades que s'ha descarregat el track: 3141
Ruta circular que puja al Matagalls pel vessant sud-est de la muntanya, un ascens molt poc freqüentat en comparació amb altres vies d'accés al cim, però que ens permetrà gaudir d'una bona vista de la vall de la Tordera i les muntanyes del Vallès. La pujada per aquest vessant és força dreta, sobretot entre el pla de Safatgella i el pla Soliva de Dalt, sota el puig Sacreu, però té l'avantatge de permetre'ns superar gairebé tot el desnivell de forma ràpida i a l'inici de la ruta. La baixada es fa per la ruta clàssica des de Sant Marçal, des d'on tornarem al punt d'inici flanquejant la muntanya.
r1424.jpg r1425.jpg r1426.jpg r1427.jpg r1428.jpg r1429.jpg r1430.jpg r1432.jpg r1433.jpg r1434.jpg r1435.jpg r1436.jpg r1437.jpg r1438.jpg r1439.jpg

Sortim des de darrera de l'ermita de Sant Bernat per un camí que veiem a l'esquerra, entre les alzines. Un indicador de fusta ens marca la direcció. Comencem a pujar per dins el bosc seguint fites i unes marques de pintura vermella o blava una mica esborrades. El camí avança en direcció nord-oest i en algun moment es desdibuixa, però seguint les fites l'acabem retrobant. El camí en ocasions ressegueix una pista en mal estat i de tant en tant la creua. Finalment, però, la pista es converteix en sender. Arribem a un petit pla, no del tot evident perquè està cobert de vegetació. Davant veiem el contrafort de la carena que baixa del Colell i el puig Sacreu, i que haurem de superar. El camí aquí és força dret i una mica emboscat. Arribem al Colell, des d'on podem contemplar la vall de la Tordera. Ara, seguint la carena en direcció nord-oest, anirem guanyant alçada de manera decidida per un terreny de roca, tartera i bosc. Les marques de pintura vermella i les fites ens ajudaran a no desviar-nos de la ruta. La vista que s'obre cap a les muntanyes del Vallès és espectacular. Finalment arribem als prats verds de dalt la serra del Matagalls, al puig Sacreu. Quan el camí gira en direcció nord veiem ja el cim del Matagalls. Superat el turó de la Bandera, arribem al collet de l'Home Mort, on trobem el GR que ja seguim fins al cim, que haurem assolit després d'unes dues hores de marxa. Desfem el camí fins a aquest darrer coll i ara seguim el GR 5.2 en direcció a Sant Marçal. De seguida ens endinsem dins la fageda i baixem fins a una clariana, el coll Pregon, que creuem per anar a buscar la continuació del camí novament dins del bosc, a l'altre extrem. Essent aquesta una de les rutes més habituals per accedir a aquest cim, el camí és evident i està ben indicat. Arribem al coll de Sant Marçal, a la carretera BV-5114. Baixem fins a l'ermita i abans d'arribar-hi girem a la dreta per una pista que ens atansa fins a la font Bona. Anem seguint la pista i quan aquesta fa un gir a l'esquerra ens desviem en pujada per una altra en més mal estat que trobem senyalitzada a la dreta cap a Sant Bernat. Seguirem aquesta pista amb l'ajuda dels indicadors, que ens marcaran també quan la deixem per un sender a l'esquerra, després d'un canvi de direcció. El camí creua el Sot de la Font de Dalt i comença a remuntar per passar sota el Turó del Fitó. Atenyem una pista al Castanyer del Cuc, amb un espectacular tronc foradat. Ara només haurem de seguir aquesta pista a l'esquerra fins a retrobar el punt d'inici.

Punt de sortida Sant Bernat de Montseny
Accés al punt de sortida Accedim a Sant Bernat des de Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera per la BV-5301, que ens porta fins al Coll Formic des de Sant Celoni. Sant Bernat de Montseny és una ermita i hotel restaurant que trobem indicats en un trencant a mà dreta a la carretera direcció Coll Formic.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Cap en especial, només la pujada fins al puig Sacreu posa a prova la nostra forma física per un terreny una mica pedregós.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.697 m
Desnivell positiu: 1002 m
Durada: Entre 4 i 5 hores
Distància recorreguda: 14 kms.
Cartografia i bibliografia: Mapa Montseny. Escala 1:25.000. Diputació de Barcelona
Època aconsellable: Tot l'any, tot i que les estacions amb els colors més bonics són la tardor i la primavera.
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.