Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  La Caldera de Taburiente des de les alçades: ruta de la Crestería

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 5148
Vegades que s'ha descarregat el track: 2117
Aquesta és una ruta llarga que recorre el perímetre de la Caldera de Taburiente per la cresta, fet que ens permetrà gaudir d'unes vistes de vertigen de tota la caldera, amb una gran varietat de colors i formes que de ben segur ens captivaran. A més, la ruta ressegueix els pics més alts de l'illa, tots per sobre els 2.000 m d'alçada. Fet de manera completa, l'itinerari és exigent i requereix una molt bona forma física. Si el volem fer més tranquil·lament, en podem fer només parts, però sempre haurem d'anar i tornar pel mateix camí, o fer combinació de transport amb la xarxa d'autobusos de l'illa.
r2375.jpg r2376.jpg r2377.jpg r2378.jpg r2379.jpg r2380.jpg r2381.jpg r2382.jpg r2383.jpg r2384.jpg r2385.jpg r2386.jpg r2387.jpg r2388.jpg r2389.jpg r2390.jpg r2391.jpg r2392.jpg r2393.jpg r2394.jpg r2396.jpg r2397.jpg r2398.jpg r2399.jpg

Sortim de l'ermita de El Pino, situada a un parell de quilòmetres del Centre d'Informació de la Caldera de Taburiente, situat a la carretera LP 3 entre Los Llanos i Santa Cruz. També podem començar la ruta al mateix centre d'informació, ja que és allà on ens deixarà l'autobús de tornada.
A l'ermita seguim les marques del PR LP 1 que ens enfila per un antic camí carreter, en ziga-zaga i força dret, fins a la carena que conforma el perímetre de la Caldera, al coll del Reventón, des d'on es feia el pas entre la capital de l'illa i la població de Los Llanos. És un bon punt per fer un petit avituallament, perquè hi ha una font i un mirador. També en aquest coll trobem les marques de GR 131, que ve del Faro de Fuencaliente. Nosaltres el seguirem en direcció nord cap al Pico de la Nieve, indicat a 10 kms. d'aquest punt. Aquest primer tram de cresta ens permetrà contemplar al mateix temps la costa est i oest de l'illa. El camí va agafant alçada de manera paulatina, tot resseguint petits cims. Passarem pel refugi de Punta de los Roques, on també tenim un punt d'aigua. Des d'aquí podem contemplar la immensitat de la caldera i tot el seu perímetre, gens menyspreable. A partir del refugi el camí avança pel vessant est de la carena i per un terreny molt més abrupte. L'objectiu del Pico de la Nieve és davant nostre, però encara una mica lluny. Un cop hi arribem, veiem els observatoris astronòmics del Roque de los Muchachos davant, al tram de cresta oposat. Uns indicadors ens marquen la distància que encara ens queda per arribar-hi: 10 kms. El tram entre aquests dos cims planeja força, fet que el fa molt agradable. A més, és molt accessible des de la carretera, i això fa que sigui més concorregut. En acostar-nos al Roque de los Muchachos el camí es torna més trencacames, i això fa que el nostre objectiu sembli no arribar, tot i tenir-lo a tocar. Roque de los Muchachos (2.421 m), punt més alt de l'illa: mirador i una petita cabina d'informació al costat de la qual hi ha un punt d'aigua. A partir d'aquí el camí inicia una baixada decidida per la cresta oest de la Caldera, tot i que abans encara haurem de coronar un altre cim: el Roque Chico (2.372 m). Caldrà fer uns 10 kms, més fins a assolir el nostre objectiu següent: la Torre del Time. En algun tram de baixada, el camí s'acosta molt al límit de la Caldera: en aquests punts podrem gaudir d'un paisatge espectacular, però també cal fer atenció per l'exposició del terreny. Finalment arribem al Mirador del Hoyo Grande (1.387 m) o Torre del Time, ja que hi ha una torre per a la vigilància d'incendis. Continuem seguint el GR fins a trobar una carretera secundària i les primeres cases. Ara el camí avança entre camps i finalment baixa al Mirador del Time, a la carretera LP-1 (servei de bar i parada de bus).

Punt de sortida Ermita de El Pino de la Virgen (850 m)
Accés al punt de sortida Des del Centro de Visitantes de la Caldera, situat a la carretera LP-3 entre Los Llanos i Santa Cruz, agafem l'LP-302 cap al mirador de la Cumbrecita. Al cap de 0,8 kms. aproximadament, girem per una carretera secundària a la dreta (indicador). Cal continuar aquesta carretera fins al final (1,2 kms).
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Cal tenir en compte que bona part del recorregut transcorre per sobre els 2.000 m d'alçada. Tanmateix, si les condicions meteorològiques són bones, això no ha de ser cap inconvenient per al senderista avesat. La ruta segueix el GR 131 / E7, per tant, no té cap dificultat d'orientació. En alguns trams el camí s'apropa molt al límit de la Caldera, on el caient és espectacular, cal anar amb cura. Aigua a tres punts de l'itinerari: al pas del Reventón, on el PR enllaça amb el GR 131; al refugi de Punta de Los Roques; i al costat de la caseta d'informació al mirador del Roque de los Muchachos.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.437 m
Desnivell positiu: 2.500 m
Durada: Unes 10 hores
Distància recorreguda: 40 kms
Cartografia i bibliografia:
Època aconsellable: Tot l'any, però a l'estiu hi ha més hores de llum per fer el recorregut amb més marge
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.