Esquí de muntanya  Pic de Pedrons

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 8489
Vegades que s'ha descarregat el track: 3035
El Pic de Pedrons és un cim clàssic d'iniciació a l'esquí de muntanya: té poc desnivell, un accés fàcil i cap dificultat tècnica sempre que anem per la ruta més habitual, que ressegueix la carena. D'altra banda, la possibilitat de poder fer aquest cim íntegrament per la carena també el fa molt apte quan el risc d'allaus és elevat. L'inconvenient és, però, que la carena estigui massa ventada, ja que està exposada al vent del nord. Per aquest motiu és interessant i menys monòton fer el descens per alguna de les pales o canals de la cara est del cim.
r1518.jpg r1519.jpg r1520.jpg r1521.jpg r1522.jpg r1523.jpg r1524.jpg

Sortim enfilant-nos per la congesta del marge de la carretera i superem una primera pala. De seguida el terreny s'eixampla i nosaltres ens dirigim cap a l'est per anar a buscar l'inici de la carena. Un cop hi estem situats l'anem enfilant en direcció sud. A la nostra dreta tenim la vall del Baladrar i el pic de la Mina; darrera ens observa el Roc Melé, i a l'esquerra veiem el bullit de les pistes d'esquí de Pas de la Casa presidides pel Pic Negre d'Envalira. La carena fa diversos ressalts que flanquegem per la banda del Pas de la casa. Ja a punt d'arribar al cim trobem una petita pala que ens obligarà a fer un parell de voltes, flanquegem un petit ressalt en aquesta ocasió per la banda del Baladrar i ja veiem el coll sota el cim. Allà haurem de descalçar-nos els esquís per poder assolir el cim pujant per terreny mixt una mica dret, però sense dificultat. El cim és una cresta estreta que podem recórrer de punta a punta sempre amb atenció, però sense major dificultat.
Per la baixada tenim diverses opcions: baixar per la carena desfent l'itinerari de pujada; des de la carena anar a buscar alguna pala en direcció al Baladrar que ens permeti gaudir de més desnivell de baixada, o descendir directament des de la canal que neix a la base del cim, una opció més atrevida, i atènyer així també la vall del Baladrar. En aquests dos casos haurem de remuntar una mica fins al punt d'inici, ja sigui tornant a posar a pells abans d'arribar a la carretera o remuntant aquesta a peu.

Punt de sortida Petit aparcament a l'N-22 abans de la frontera França-Andorra
Accés al punt de sortida Ens dirigim a Andorra passant per França. Creuen el coll de Pimorent i continuem en direcció a Andorra. Deixem a la dreta la carretera que baixa cap a l'Hospitalet-près-l'Andorre i continuem cap a la frontera francesa. Abans d'arribar-hi, després d'una corba a la dreta, veiem a la dreta un carril que ens permet fer el gir per aparcar en un petit espai habilitat a l'esquerra de la carretera N-22.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Cal anar amb compte si volem recórrer de punta a punta la cresta del Pedrons
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.715 m
Desnivell positiu: 950 m
Durada: Unes 3 hores
Distància recorreguda: 8,6 km.
Cartografia i bibliografia: Mapa Andorra-Cadí. Escala 1:50.000. ICC
Època aconsellable: De desembre a abril
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
30 de desembre de 2013 Estrenant temporada al Pedrons Vam triar aquest cim per començar la temporada i perquè el risc d'allaus era una mica alt. Per això la nostra primera intenció era pujar i baixar per la carena o, en tot cas, observar les pales de bai... Irene